Noob Film Review - VALIDASI by Al Jafree Md Yusop

2개월 전


COVER.jpg

From wikipedia

Validasi is recognition or affirmation that a person or their feelings or opinions are valid or worthwhile.

Or not.

Kewujudan telefon bimbit dan internet telah menjadi perantaraan diantara dua orang yang cuba berkomunikasi. Ini telah mewujudkan satu ruang maya dimana banyak benda boleh berlaku.

Surat yang ditulis dan diutus diantara dua insan pada era sebelum internet mengandungi perenggan dan membalasnya memang memerlukan masa untuk dikarang.


HENFON4.jpg

Asynchronicity

Tapi dengan internet dan telefon bimbit yang laju, laggingnya adalah pada manusia. Dialog yang simple seperti 'Sudah makan ke belum' dan kebolehan untuk mengambil masa untuk membalas adalah bukan norma sebagai manusia. Dibandingkan dengan bertanyakan soalan yang sama bersemuka.

Dalam telemovie ini, watak-watak telah menggunakannya untuk skodeng, sailang dan sabo. Demi untuk memuaskan objektifnya membalas dendam atas satu kisah lama.

Socmed dan "toxic disinibhition" berpisah tiada

Satu pendekatan kritikal keatas gaya hidup dikalangan golongan muda dan isu-isu yang dipengaruhi teknologi internet, termasuk hubungan kekeluargaan, percintaan pekerjaan dan masyarakat umum. Target audience yang jelas. Tiada indoktrinasi tapi menimbulkan persoalan untuk dijawab sendiri oleh penonton.

Itu pada saya adalah fungsi filem. Setelah puas gelak menonton, dalam diam kita memikirkan subteks kenapa, bagaimana dan siapa.

Spoiler


4thwall22.jpg

Bobbi memecahkan '4th wall' dua kali berinteraksi secara langsung dengan penonton. Adakah Validasi satu stream di cenel Bobbi? Adakah Muna hanya seorang watak di minda paranoia Nina?

Segala Honda Civic, percutian ke Paris, jual mahal pada seorang follower, mangsa kepada bapanya sendiri dan mangsa cyberbully.

Dipermulaan dan dipengakhiran Nina memakai pakaian yang sama didalam tren dan pada akhirnya keluar dari tren. Adakah Validasi suatu adalah permainan minda alam maya dimana segala impian Nina termakbul dan tren itu satu alegori 'a journey into the matrix?'

Mengapakah Bobbi lenyap setelah menghentikan rakaman dan kenapa dia mengambil telefon bimbit Muna? Adakah itu sebuah Totem?


mula22.jpg

Adakah Nina dipengkahiran adalah Nina yang sebenar?

Apakah yang anda fikirkan? Dan pada siapakah sebenarnya anda menjawab? Validasi dari siapakah yang anda cari? Kemungkinan besar Nina adalah mangsa penyakit "Solipsistic Introjection" dimana semuanya berlaku di dalam imaginasinya dan interaksi teks telah meletakkan Nina kedalam dunia fantasi "role-playing" sebagai anak orang kaya, ketua bahagian di tempat kerja, mangsa buli dan seorang gadis idaman.

troll.jpg
Glitch in the matrix? Internet rule no.1 - Don't feed the troll. Lempang pun jangan

plays Rage Against the Machine - Wake Up.mp3

Tonton Validasi di Youtube

*idea asal SMK Tok Janggut Pasir Putih (Pemenang Pertandingan Drama Pendek DFKL 2019)

Thank you for dropping by!
#teammalaysia
@teammalaysia

Authors get paid when people like you upvote their post.
If you enjoyed what you read here, create your account today and start earning FREE STEEM!
STEEMKR.COM IS SPONSORED BY
ADVERTISEMENT
Sort Order:  trending

Thank you for sharing your posts with us. This post was curated by TeamMalaysia as part of our community support. Looking forward for more posts from you.

To support the growth of TeamMalaysia Follow our upvotes by using steemauto.com and follow trail of @myach

Vote TeamMalaysia witness bitrocker2020 using this link vote bitrocker2020 witness

Hi~ nazirullsafry!
@garamee21 has gifted you 1 SHOP!

Currently you have: 1 SHOP

View or Exchange SHOP Please go to steem-engine.com.

Are you bored? Play Rock,Paper,Scissors game with me!