Ethereum meningkatkan transaksi kepada 1 juta dan merendahkan fees - #dq60

3년 전

Vitalik Buterin, pencipta Ethereum, telah menjelaskan dalam sesi AMA OmiseGO baru-baru ini bahawa dengan penyelesaian lapisan kedua seperti Sharding dan Plasma, rangkaian Ethereum akhirnya dapat memproses 1 juta transaksi sesaat dan berpotensi lebih daripada 100 juta transaksi per saat.

Sila baca di bawah...


||Home||

|Website|Twitter|Facebook|Telegram|Tumblr| Tradingview|Ethereum berdepan dengan Masalah Scalabiliti Rangkaian Blockchain
Sebelum ini, Buterin menekankan bahawa protokol Ethereum dan rangkaian blockchain secara umumnya sedang berusaha menangani isu-isu skalabiliti.

Pada September 2017, semasa wawancara dengan pelabur modal teroka Naval Ravikant di persidangan Disrupt SF 2017 yang dihoskan oleh TechCrunch, Buterin menyatakan bahawa bitcoin dan Ethereum telah memproses tiga hingga enam transaksi per saat pada kapasiti maxima. Beliau menambah bahawa untuk menyokong rangkaian blockchain, pembayaran berskala besar seperti Visa, pasaran saham seperti Nasdaq, dan rangkaian Internet (IOT). Network Blockchain perlu memproses ratusan ribu transaksi sesaat.

“Bitcoin sedang memproses kurang sedikit daripada tiga transaksi sesaat dan jika ia hampir kepada empat, ia sudah mencapai kapasiti puncak. Ethereum sebaliknya melakukan lima transaksi per saat dan jika ia melebihi enam, maka ia juga pada kapasiti puncak. Sebaliknya, Uber rata-rata melakukan 12 transaksi per saat, PayPal beberapa ratus per saat, Visa beberapa ribu, pertukaran saham utama puluhan ribu, dan jika didalam Internet of Thing(IoT), kita akan bercakap ratusan ribu per saat.

Semasa sesi OmiseGO AMA, Buterin menyatakan bahawa penyelesaian second layer scaling solution yang sedang diuji di Ethereum testnet dapat membolehkan rangkaian blockchain Ethereum menyokong decentralized application (Dapps) yang berskala lebih besar dengan berjuta-juta pengguna dengan mengambil pendekatan inovatif dalam mengoptimumkan blockchain tersebut.

Layer 1 – Sharding

Sharding adalah istilah yang telah diambil dari sistem pangkalan data. Mari lihat apa cara sharding berkenaan dengan pangkalan data. Katakan anda mempunyai pangkalan data besar untuk laman web anda. Mempunyai pangkalan data yang besar bukan sahaja membuat carian untuk data lebih lambat, tetapi juga menghalang scalabiliti anda.

Vitalik menjelaskan bahawa Sharding adalah satu penyelesaian skalabiliti lapisan, yang direka bentuk untuk terus meningkatkan block block yang sedia ada – pada asasnya menjadikannya berfungsi dengan lebih baik.

Pada masa ini, setiap nod yang berjalan di rangkaian Ethereum perlu memproses setiap transaksi yang berlaku. Walaupun pengesahan ini memberikan jaminan keselamatan yang tinggi, ia juga menunjukkan bahawa blockchain itu sendiri hanyalah secepat nod individu.

Sharding sebaliknya, menggambarkan keadaan blockchain di mana rangkaian dipecah menjadi sekatan kecil dipanggil shards, yang mengandungi transaksi history. Dalam senario ini, nod individu hanya perlu memproses urusniaga sesetengah shards sahaja, oleh itu membolehkan keseluruhan transaksi secara keseluruhan menjadi lebih besar sebagai nod tunggal yang tidak perlu melakukan semua kerja.

Layer 2 – Plasma

Plasma, sebuah penyelesaian yang dibangunkan oleh Buterin dan co -auhor Lightning Network, Joseph Poon. Operasinya adalah sama dengan Rangkaian Lightning Bitcoin, kerana ia membolehkan Ethereum memproses micropayment dengan membuat rangkaian child blockchain di dalam blok utama untuk memproses maklumat dengan lebih cepat.

Apakah faedah utama Plasma?

  • Plasma akan membantu Ethereum blockchain mengendalikan dataset lebih besar daripada yang sedia ada.
    Ia membolehkan pemprosesan system computer berjalan di blokchain dengan meningkatkan kapasiti transaksi.
  • Ia juga akan mempercepatkan urus niaga untuk membiarkan decentralize application(dapps) berjalan tanpa perlu risau tentang backlog.
  • Kerana hanya bilangan nod yang lebih kecil sahaja perlu untuk memproses sebuah transaksi, fees boleh menjadi lebih rendah dan transaksi juga menjadi cepat.
  • Plasma menyingkirkan data yang tidak diperlukan dalam rangkaian utama. Ini menjimatkan banyak kuasa pemprosesan dan juga memori bagi nod Ethereum.
  • Meningkatkan prestasi ledger yang membawa keupayaan penyimpanan data yang lebih tinggi berasaskan Ethereum.

1 Juta Transaksi persaat

“Jadi, jika anda mendapat 100x dari Sharding dan 100x dari Plasma, kedua-dua ini pada dasarnya memberi anda keuntungan skalabiliti 10,000x, yang bermakna rantaian blok akan cukup kuat untuk mengendalikan kebanyakan aplikasi yang kebanyakan developer cuba lakukan dengan mereka,” tambah Buterin . (sumber ccn)

Sungguhpun begitu, perkara ini masih lagi belum dilancarkan. Plasma dan juga sharding dalam ethereum ini berkait rapat dengan perubahan PoW kepada PoS. lihat dalam article sebelum ini berkenaan casper ethereum disini.


terimakasihgif-steemit.gif

"doqspro - Media Bitcoin & Cryptocurrency di Malaysia"

Authors get paid when people like you upvote their post.
If you enjoyed what you read here, create your account today and start earning FREE STEEM!
STEEMKR.COM IS SPONSORED BY
ADVERTISEMENT
Sort Order:  trending

You got a 5.54% upvote from @postpromoter courtesy of @doqspro!

Want to promote your posts too? Check out the Steem Bot Tracker website for more info. If you would like to support the development of @postpromoter and the bot tracker please vote for @yabapmatt for witness!

You got a 4.49% upvote from @upmewhale courtesy of @doqspro!

Earn 100% earning payout by delegating SP to @upmewhale. Visit http://www.upmewhale.com for details!