Green bean longan lotus seed soup

4개월 전

Sweet soup is one of the most popular forms of dessert in Vietnam, this is the most popular summer snack. In many previous posts I have introduced to you many recipes of Vietnamese sweet soup dessert, now I will show you another interesting recipe. This lotus seed sweet soup consists of soft, powdery lotus seeds, sweet dried longan, fragrant green bean pandan leaf broth. Once diners taste the dish, they may never forget the fragrance of lotus seed and the light sweetness of logan. This tea is not only delicious but also good for health. Lotus seeds and longan can treat nervous depression and sleeplessness,fighting against anemia and fatigue, help digestive systems healthy.

C7A35522-0A9C-4410-9A6A-B06E4F00A370.jpeg

Chè là một trong những hình thức tráng miệng phổ biến ở Việt Nam, đây là món ăn vặt mùa hè được nhiều người yêu thích nhất. Trong nhiều bài viết trước, mình đã giới thiệu cho các bạn rất nhiều công thức tráng miệng từ món chè của Việt Nam, bây giờ mình sẽ giới thiệu cho các bạn một công thức hấp dẫn khác. Món chè long nhãn hạt sen này bao gồm hạt sen dẻo mềm, long nhãn ngọt lịm, nước dùng lá dứa đậu xanh thơm. Thực khách khi đã nếm thử món ăn có lẽ sẽ không bao giờ quên được hương thơm của hạt sen và vị ngọt nhẹ của nhãn. Món chè này không chỉ ngon mà còn rất tốt cho sức khỏe. Hạt sen và long nhãn có tác dụng chữa suy nhược thần kinh, khó ngủ, chống thiếu máu và mệt mỏi, giúp hệ tiêu hóa khỏe mạnh.

lo.jpg

The flavored tea is tasty and refreshing; and can easily satisfy your thirst as well as refresh your minds. When using lotus seeds in cooking, we will need to remove the green germs in the center because they are very bitter ( I like to use those green germs and use them as a sedative - used through Chinese medicine for all types of cures.). You’ll fall in love with the thick juicy longan, the soft, aromatic lotus seeds and the wonderfully refreshing sweet soup. It could help ease sleep problem if you drink a cup of reen bean longan lotus seed soup before going to bed.

Vị chè rất ngon và sảng khoái; và có thể dễ dàng thỏa mãn cơn khát cũng như làm sảng khoái tinh thần. Khi sử dụng hạt sen trong nấu ăn, chúng ta sẽ cần loại bỏ mầm xanh ở trung tâm vì chúng rất đắng (mình thích sử dụng những mầm xanh đó và sử dụng chúng như một loại thuốc an thần - được sử dụng qua các bài thuốc Đông y). Bạn sẽ thích mê với cùi nhãn dày mọng nước, hạt sen thơm mềm và nước chè ngọt mát tuyệt vời. Nếu bạn uống một chén canh hạt sen long nhãn trước khi đi ngủ có thể giúp giảm bớt khó ngủ.
Bạn có thể nấu với các nguyên liệu tùy theo sở thích nhưng đây là những nguyên liệu thường dùng.

You can manipulate with the ingredients according to your preference but these are the usual ingredients used.

Ingredients:

  • Longan fruit pieces
  • Lotus seed
  • Pandan leaf
  • Mung bean
    3076863D-A92A-48E5-B9E5-5F7209B74568.jpeg
  • Rock sugar

Step 1:

Rinse the ingredients, use the pressure cooker to boil the lotus seeds and green beans for 10 minutes. At the end of the cooking time, allow the pot to sit undisturbed until the pressure has released.

Rửa sạch các nguyên liệu, dùng nồi áp suất để luộc hạt sen và đậu xanh trong 10 phút. Khi kết thúc thời gian nấu, hãy để nồi ở vị trí yên tĩnh cho đến khi khí áp suất thoát ra.

Step 2:

You can cook fresh longan or dried longan I personally prefer using dried one since it has a more distinct concentrated flavor. Add dried longan and pandan leaf. Continue to boil until the aroma of the pandan leaf is absorbed into the sweet is okay, please adjust the amount of sugar to your desired sweetness. I use white rock sugar ( This sugar has a light sweet taste). Many people enjoy this dessert cold with ice but it’s also delicious served warm or at room temperature.

A2212D64-C0A3-4907-9C46-DDCE01C10527.jpeg9465132A-BCDB-40F9-A87C-573498AD14A7.jpeg


8EF3DE2B-BCD6-458A-96D8-D97837D1674D.jpeg


3E072C93-3289-40CC-9C27-2D118F0BF276.jpeg

Bạn có thể nấu long nhãn tươi hoặc long nhãn khô. Cá nhân mình thích dùng nhãn khô vì nó có hương vị đậm đặc hơn. Thêm long nhãn và lá dứa vào. Tiếp tục đun cho đến khi mùi thơm của lá dứa ngấm vào vị ngọt là được, bạn hãy điều chỉnh lượng đường sao cho phù hợp với độ ngọt mong muốn. Mình dùng đường phèn trắng (Đường này có vị ngọt nhẹ). Nhiều người thưởng thức món tráng miệng này lạnh với đá nhưng nó cũng ngon khi phục vụ ấm hoặc ở nhiệt độ phòng.
0B794BED-551C-485C-9719-E98DF05E2FCB.jpeg

bloggg.jpg


I am a political student, I am 22 years old. I love cooking, traveling and photography.❤️

100% images and content belong to me with iphone 11 pro max , hope you like it ^^
Made by @a-alice
Authors get paid when people like you upvote their post.
If you enjoyed what you read here, create your account today and start earning FREE STEEM!
STEEMKR.COM IS SPONSORED BY
ADVERTISEMENT