Sudbina košarke

지난달

Sudbina ABA lige umnogome zavisi od sudbine ULEB takmičenja. Za dva dana rukovodstvo ULEB organizacije doneće odluku o nastavku ili prekidu sezone i time će odrediti i odluku ABA lige. Uprkos nastojanjima rukovodstva ULEBa i mojoj ličnoj želji da ponovo gledam košarku odluka će verovatno biti da se ne igra. Pored činjenice da je zdravlje iznad svega, mislim da će presuditi i interesi klubova. Mnogi od njih već su se izjasnili da su protiv nastavka takmičenja u ovakvim uslovima. Najveći problem je odsustvo američkih igrača koji su prethodnu sezonu igrali u Evropi. Takođe veliki problem je i forma. Uz sve to igralo bi se mnogo utakmica u kratkom vremenskom periodu i to bez publike.

20200102_185558.jpg

ABA liga je za razliku od Evrolige došla do finiša. Ostalo je jedno kolo, koje bi moglo i da se preskoči i plej of.
Mogli bi i proglasiti prvaka, ali plej of se ne igra samo za titulu već i za ulaznicu u elitno takmičenje. Ta ulaznica je nešto mnogo važnije, a nju će dodeliti ULEB nezavisno od odluke ABA lige.
Ujedno većina klubova će se izjasniti onako kako ULEB odluči, a po najavama to će biti kraj sezone. Kraj uz poništavanje onog što je do tada urađeno.
Neko će reći nije pravedno!
Nije, ali ne bi bilo pravedno ni da se nastavi u uslovima kakvi su sada, a takođe ni da se proglasi pobednik na osnovu trenutnog plasmana.
Crvena Zvezda će najverovatnije dobiti pozivnicu za Evroligu, zbog prošlogodišnjeg učešća. Partizanu ostaje nada za dobijanje specijalne pozivnice (što je malo verovatno), a Budućnost i Cedevita će morati u ULEB kup.
Imajući u vidu da će na početku sledeće sezone možda morati da se krene sa utakmicama bez publike, pitanje je da li su nagrađeni oni koji igraju Evroligu.
Naprotiv u takvoj sezoni možda je bolje nastupiti u ULEB kupu i akumulirati snagu za neka bolja vremena.

Goran

Authors get paid when people like you upvote their post.
If you enjoyed what you read here, create your account today and start earning FREE STEEM!
STEEMKR.COM IS SPONSORED BY
ADVERTISEMENT