KARCINOM DEBELOG CRIJEVA

3년 전

Dragi steemit prijatelji, s obzirom na kokličinu posla koju sam imao, nisam bio u mogućnosti pisati članke na steemitu. Sada sam napokon malo slobodan pa sam odlučio pisati o različitim medicinskim bolestima na hrvatskom jeziku s ciljem jačanja balkanske zajednice te edukacije iste.

Također, zahvalio bi se @alexs1320 koji me je ponovno motivirao za pisanje :)

Današnja tema je vrlo zanimljiva s obzirom na učestalost KARCINOMA DEBELOG CRIJEVA te smatram da bi svi trebali znati osnovno o bolesti.


source: Pixabay


EPIDEMIOLOGIJA

Karcinom debelog crijeva jedan je od najčešćih tumora u ljudi. Podjednako je čest u oba spola, a javlja se češće nakon 60. godine života. Zapaženo je da učestalost raste usporedno s industrijskim razvojem pojedine zemlje te je treći najučestaliji karcinom u svijetu.

ETIOLOGIJA

Danas je dobro poznata činjenica da određeni čimbenici okoline, npr. prehrambene navike, imaju veliko značenje u nastanku raka debelog crijeva. Pretpostavlja se da veći sadržaj masti i manjak celuloznih vlakana u prehrani sudjeluju u etiologiji ove bolesti.

Sindromi obiteljske polipoze mogu biti uzrok nastanka raka debelog crijeva , i to u ranijoj životnoj dobi. Upalne bolesti crijeva (ulcerozni kolitis) su također rizični čimbenik za nastanak ove bolesti.


source: Commons wikimedia

KLINIČKA SLIKA

Simptomi karcinoma debelog crijeva uvelike ovise o lokaciji i veličini tumora, ali i o vrsti te stupnju uznapredovalosti same bolesti. Najvažniji simptomi su :

  • Tamna stolica

  • Dugotrajna opstipacija

  • Anemija

  • Bolovi u trbuhu

  • Povraćanje

  • Napetost trbušne stijenke


source: Pixabay

DIJAGNOZA

Potreba ranog otkrivanja raka debelog crijeva zasniva se na poznatoj činjenici da je postotak petogodišnjeg preživljavanja kod raka debelog crijeva to veći što je tumor otkriven u ranijoj fazi bolesti. Najbolju prognozu imaju oni bolesnici u kojih je rak otkriven u asimptomatskoj fazi, tj. fazi bez tegoba vezanih uz redovitu stolicu.

Od najednostavnijih metoda za rano otkrivanje raka debelog crijeva na raspolaganju je testiranje na okultno krvarenje u stolici, digitorektalni pregled te kolonoskopija.

Dijagnostička obrada dopunjuje se ultrazvukom, CT-om te analizom vrijednosti tumorskog biljega CEA.

LIJEČENJE

U bolesnika s lokaliziranim tumorom, terapija izbora je kirurški zahvat. U slučaju kontraindikacije za operativni zahvat, može se učiniti kemoembolizacija ili radiofrekventa ablacija metastaza te kemoradioterapija.


source: Pixabay

PROGNOZA

Prognoza ovisi o veličini tumora, zahvaćenosti limfnih žila te postojanju metastaza. Ukupno petogodišnje preživljenje u stadiju bez metastaza je 90%.


REFERENCE

  1. World Cancer Report 2014. World Health Organization. 2014. pp. Chapter 1.1

  2. Lozano R, Naghavi M, Foreman K, et al. (December 2012). "Global and regional mortality from 235 causes of death for 20 age groups in 1990 and 2010: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2010". Lancet

  3. Di Como, Joseph A. (October 2015). "Adenosquamous carcinoma of the colon and rectum: a population based clinical outcomes study involving 578 patients from the Surveillance Epidemiology and End Result (SEER) database (1973-2010)". Journal of the American College of Surgeons.

Authors get paid when people like you upvote their post.
If you enjoyed what you read here, create your account today and start earning FREE STEEM!
STEEMKR.COM IS SPONSORED BY
ADVERTISEMENT
Sort Order:  trending

Dobrodošao natrag, pozdravi @zmijavci -ja ili kako se već menja po padežima

·

Pozdrav, drago mi je da sam se vratio. @zmijavci je krenuo ozbiljnije operirati u sali i stoji svaki dan skoro 12 h i samo spava, haha. Probat cu ga ponovno natjerati da pise bar ponekad jer i nama dobro dodje za ponoviti gradivo :)

·
·

Kako sam se stručno provukao kada sam umesto medicine odabrao biologiju :D

·
·
·

Jesi, pogotovo da si osta u našim zemljama 😕