TUMORI TESTISA

2년 전

Odlučio sam napisati ovaj članak jer je vrlo je važno educirati mušku populaciju o važnosti samopregleda i rane detekcije tumora testisa. S obzirom da zahvaća dječake, mladiće ili mlađe muškarce u dobi najčešće od 15 - 40 -te godine života smatram da svi moramo znati bar osnove ove bolesti.


source: Pixabay

EPIDEMIOLOGIJA

Tumori testisa su rijetki tumori koji čine 1% svih malignih tumora u muškaraca, ali su u dobi od 15-24 godine najčešći solidni tumori u muškaraca. Šest puta se češće javljaju u bijelaca, a najčešći su u razvijenim zemljama zapada. Najniže stope incidencije zabilježene su među azijatima i afrikancima.

Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske, incidencija tumora testisa je 7/100000. Bilježi se stalni blagi porast incidencije što je slučaj i u Srbiji gdje je incidencija kao i u Hrvatskoj.

Najpoznatiji čimbenici rizika za nastanak tumora testisa su:

 • kriptorhizam

 • anamneza unilateralnog tumora testisa

 • feminizirajući testikularni sindomi

 • trauma testisa


PATOLOGIJA


Histologic characteristics of seminoma; source: Wikimedia Commons

Patohistološki 95% svih tumora testisa su porijekla zametnih stanica, a tumori spolnih stanica, limfomi, sarkomi i plazmocitomi u rijetki tumori testisa.

Tumori zametnih stanica se dijele u:

 • čiste seminome- 40% bolesnika

 • neseminome- embrionalni tumori testisa, tumori žumanjčane vreće, teratomi testisa

 • miješani tumori- 15% bolesnika

Bolesnici koji imaju čiste seminomske tumore u 85% slučajeva kod postavljanja dijagnoze imaju bolest ograničenu na testis.

Seminomski tumori uglavnom metastaziraju limfogeno ,dok neseminomski se vrlo često šire hematogeno.


KLINIČKA SLIKA


Samopregled; source: Wikimedia Commons

Prvi simptom tumora testisa može biti bezbolna oteklina u skortumu, dok su bol, težina i osjetljivost u skrotumu češći prvi simptomi bolesti. Rijetko se mogu javiti i simptomi upale te klinička slika akutnog abdomena zbog krvarenja u testis.

Zahvaćenost retroperitonealnih limfnih čvorova može uzrokovati bol u leđima ili oticanje trbuha. Proširena bolest u udaljene organe dovodi do dispneje, hemoptize te rijetko glavobolje i bolova u kostima. Često je i ginekomastija prvi simptom bolesti.

Najčešće se primarni tumor nalazi u testisu (90% bolesnika), a 10% bolesnika ima tzv. ekstratestikularni tumor germinativnih stanica u medijastinumu, retroperiteumu ili u pinealnoj žlijezdi.

DIJAGNOZA

Dijagnoza raka testisa postavlja se na dva načina:

 1. Ultrazvučnim pregledom testisa - Ovo je bezbolna i jednostavna metoda za pacijenta, bez rendgenskog zračenja, kojom liječnik može jednostavno razlučiti je li oteklina na testisu ili uzrok tegoba pacijenta u testisu uzrokovan, cistom , hidrokelom, epididimitisom, orhitisom, torzijom testisa ili rakom testisa.

 2. Tumorskim biljezima za rak testisa. To su HCG, alfa feto protein ( AFP) i laktat dehidrogenaza ( LDH)


Prikaz tumora testisa uz pomoć UZV; source: Wikimedia Commons


LIJEČENJE

Nakon postavljanja dijagnoze tumoira testisa osnovni je postupak radikalna ingvinalna orhidektomija. Prije početka specifičnog onkološkog liječenja nužno je pohraniti spermu.
Standardni postupak je još uvijek postoperativna radioterapija paraaortalnih i ipsilateralnih zdjeličnih limfnih čvorova jer u 15 % bolesnika ipak postoji mikorskopska zahvaćenost retroperitonealnih limfnih čvorova.
Poboljšanjem radioloških metoda praćenja u bolesnika s niskim rizikom za ponovni povrat bolesti postoji i opcija praćenja ili aplikacije adjuvantne kemoterapije.

Većina recidiva kod seminomskih tumora se pojavi unutar 2 godine nakon orhidektomije, interval recidiva je u rasponu od 2 mjeseca do 7 godina. Glavno mjesto recidiva je retroperitoneum.

Čvrsta nabreklina u testisu smatra se ozbiljnom i liječniku se treba javiti što prije. Mladići iznad 15 godina života i muškarci u mlađoj dobi, ukoliko primijete bilo kakvu bol, „ čudan osjećaj u testisu , bol kod ejakulacije, krv u spermi, zatim ukoliko napipaju čvorić trebaju što prije posjetiti liječnika.


REFERENCE

 1. "Global, regional, and national life expectancy, all-cause mortality, and cause-specific mortality for 249 causes of death, 1980-2015: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2015". Lancet.

 2. Huang, William C. "Book Review: Urological Oncology". The New England Journal of Medicine 5 June 2008.

 3. Mills, S (ed.)Sternberg's Diagnostic Pathology. 5th Edition ,2009.

Authors get paid when people like you upvote their post.
If you enjoyed what you read here, create your account today and start earning FREE STEEM!
STEEMKR.COM IS SPONSORED BY
ADVERTISEMENT